2013. szeptember 13., péntek

Az esküvői videók új generációja

Újdonságok az esküvői filmkészítésben! Pörgős, lendületes, művészi! Minden, de nem unalmas! Szeretnél egy, a megszokottól eltérő esküvői filmet? Az alábbi cikkben egy új oldaláról mutatom be az esküvői filmkészítés lehetőségeit.

Hihetetlen, hogy az elmúlt 5-10 évben micsoda változás történt az esküvői fotózásban. A műteremből "irány a szabadba" felkiáltással különböző extrém helyeken készülhetnek a beállított képek, amiket büszkén mutogatunk mindenkinek, otthon pedig egy-két kedvenc felkerül a falra egy jól látható helyre. Mindemellett  sok pártól, illetve más szolgáltatótól azt hallom, hogy:
- a videó nem olyan fontos, úgy se nézzük vissza többet
- hosszú és unalmas
- a fotó teljesen visszaadja az egész napot.

Fontos a fotó! De akármilyen jól is sikerül egy kép, sosem fogja visszaadni, ahogy kimondtátok az igent, vagy ahogy az első táncotokat eljártátok!
 Sajnos kevesen tudják, (talán mert nehezebb egy - akár - 20 perces filmet kommunikálni, mint egyetlen jól sikerült képet), de az elmúlt pár évben a videó is átalakult, amit már nem is videónak - hanem FILM-nek hívunk. Az új stílus képviselői nem készítenek több órás felvételeket, ahol a templomban az igehirdetést úgy is csak átpörgetnénk, vagy a 15 perces gratulációs részt, stb.  Ehelyett arra összpontosítanak, hogy egy csodálatos "filmszerű" anyagot alkossanak, amit évek múlva is szívesen visszanéztek. Filmes eszközöket használnak, és történetmesélő szerkesztést. A fényképezőgépek képi világát ma már könnyedén megjeleníthetjük a filmeken.
 1.) A DSLR (vagy más néven digitális tükörreflexes) fényképezőgépek filmes funkciója új dimenziókat nyitott a videoklip és reklámfilmeket készítők világában, és hamar megfertőzte az esküvői videósokat is, akik cinematográfusokká nőtték ki magukat. ("Cinematográfia - a mozgó-fényképezés tudománya, művészete.") A gép egyik nagy titka a cserélhető objektívek, amikkel különböző hatásokat lehet elérni. Az egyik legszembetűnőbb a kis mélységélesség.

2.) A kis mélységélesség a játékfilmekből már teljesen megszokott. Ha csak egy meghatározott dolog éles a felvételen, a háttér pedig elmosódott a figyelem könnyebben irányítható, és természetesen sokkal szebb végeredményt kapunk, mintha minden éles, még a háttérben játszó kisgyerek vagy föl-alá rohangáló pincér. Ez a funkció teszi lehetővé az átélezéseket is, vagyis egy adott tárgyról - mondjuk egy gyertyáról - átvisszük az élességet a mögötte lévő részre - mondjuk  a menyasszony arcára.
 
3.) Kamera mozgató eszközök. A filmekben már megszoktuk, hogy a kép szinte folyton mozog, és ez nem az operatőr remegő kezét jelenti, hanem egyenletes, irányított mozgást. Ezen eszközök használata hely és időigényes, viszont a hatásuk látványos. 
A cinematográfusok által készített film átlagos hossza: 15-40 perces, szemben a hagyományos filmekével, ami elérheti a 2-3 órát is. Itt a fontos pillanatoknál, mint az eskütétel, a pohárköszöntő vagy más lényeges momentum, megőrzik az eredeti hangot, az esküvőtök többi részét zenére vágják, mely tökéletesen visszaadja a nap hangulatát.
 Ezt a csodálatos mozi hatású filmet évről évre előveszitek majd, hogy a házassági évfordulótokon egy pohár bor vagy pezsgő mellett felidézzétek az apró momentumokat, láthassátok azokat az embereket akik aznap veletek ünnepeltek és örültek. Egy nap 5 vagy 10 év múlva, mikor úgy érzitek végig szeretnétek nézni a teljes napot, vegyétek elő a vágatlan anyagot, amit legtöbben átadnak. 

Szóval kedves párok, keressétek az új stílus képviselőit, és legyen nektek is mozi hatású esküvői filmetek.
Doszpod Mona
DominoStudio  - www.dominostudio.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése